Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Με αφορμή ένα άρθρο του Νίκου Δήμου που αναδημοσιεύει ο Άνεμος

Αυτή την φορά θα συμφωνήσω με τον κύριο Δήμου.

Το άρθρο του είναι ξεκάθαρο. Βάζει στην σωστή οπτική, το τι είναι αριστερά και αριστερός.

Βέβαια, δεν ξεκαθαρίζει τι είναι σήμερα δεξιός.

Αλλά είναι γνωστός ο κύριος Δήμου, για την αγάπη του στα αρχαία Ελληνικά «τσιτάτα».

Και αφήνει να εννοηθεί ότι «πας μη αριστερός, αναξιοπρεπής βάρβαρος», παραφράζοντας το «πας μη Έλλην, βάρβαρος»

Για μένα κάθε είδους διαχωρισμός των ανθρώπων σε ομάδες, ανάλογα με τα πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά, φυλετικά, κοινωνικά και σεξουαλικά χαρακτηριστικά, ειναι ρατσιστικός. Θα περίμενα λοιπόν από τον κύριο Δήμου να μας έλεγε και τι είναι δεξιός!

Γιατί αλλιώς αιωρείτε η αναξιοπρέπεια στα κεφάλια όλων των μη αριστερών.

Και εξηγώ:
Κάτι που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε, είναι τα ιστορικά δεδομένα από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, και αυτό γιατί υπάρχουν οι φωτογραφικές, οι κινηματογραφικές και οι ηχητικές καταγραφές!

Άρα για την περίοδο που πραγματικά έγιναν οι διαχωρισμοί των ανθρώπων και των κοινωνιών σε αριστερές και δεξιές, γνωρίζουμε, με αποδείξεις τους αναξιοπρεπείς και τους αξιοπρεπείς από όλο το πολίτικο φάσμα!

Τώρα για την έννοια της πρωτοπορίας και της αξιοπρεπείας, όπως τουλάχιστον την φαντάστηκαν οι μεγάλοι κοινωνικοί επαναστάτες των τελευταίων 300 ετών, πέρασε στην πραγματικότητα μέσα από αίμα, εμφύλιες διαμάχες, εξορίες, πολιτικούς και κοινωνικούς διωγμούς, πράγματα που για μένα είναι αναξιοπρεπέστατα και σαφώς αντιπροοδευτικά.

Η Ουτοπία του Κουμμουνισμού, του Σοσιαλισμού και των Μεγάλων Θρησκειών, στηρίζεται σε μια βασική αρχή… «όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εχθρός».

Και αυτό από μονό του θεμελίωσε την Παγκοσμιοποίηση και τις μεγάλες κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις που έρχονται.

Ότι και να έρθει όμως, η Αξιοπρέπεια δεν είναι κτήμα κανενός, αλλά αρετή που πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε στο «σύντομο πέρασμα» μας, από αυτή την «γαλάζια κουκίδα», που έλεγε και ο Κ. Σαγκάν.

Όποιος κάνει διαχωρισμούς και χαρακτηρισμούς, απλά παίζει το παιχνίδι της Παγκοσμιοποίησης, της Αναξιοκρατίας, των Συμφερόντων, της Θρησκομανίας και του Οικονομικού Κατεστημένου, που σήμερα δεν γνωρίζει πολιτικές και ιδεολογίες, μιας και τις έχει αλώσει όλες από την Άκρα Αριστερά μέχρι την Άκρα Δεξιά.

Με μοναδικό σκοπό, τον διαχωρισμό των πάντων σε μικρότερα κομμάτια, για να εφαρμόσουν το «διαιρεί και βασίλευε», προς όφελος των συμφερόντων τους.

Εχθροί της Αξιοπρεπείας , της Κοινωνίας και των Ανθρώπων, είναι ο Φθόνος, η Αλαζονεία και η Αμάθεια ή ακόμη χειρότερα η Ημιμάθεια. Και όχι οι κοινωνικοπολιτικές πεποιθήσεις του καθενός από εμάς.

Δεν είναι προτέρημα το να είσαι Αριστερός ή Δεξιός ή ότι άλλο πιστεύεις!

Και ούτε η Αριστερά έχει"'καπαρώσει" την αξιοπρέπεια και η Δεξία την αναξιοπρέπεια.

Καλό μήνα σε όλους σας, συμφωνούντες και μη.

σχετικα ιστοπονηματα:

μαύρος γάτος & ANemos διαβάστε και τα σχόλια.

και το άρθρο του κυρίου Δήμου

may the force be with you
& remember "A verbis ad verbera"

Copyright © Demetrios the Traveler



2 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα! Το βρήκα, επιτέλους! Κόλλησα λίγο στα ταξιδιωτικά σου, τρελλάινομαι για ταξίδια και έχω καιρο ναφύγω- έχεις πάει όλες αυτές τις εκδρομές; Ζηλεύω!

Για το θέμα που θίγεις: Δημήτρη φίλε μου, αν πρόσεξες εγώ δεν έκανα ταυτοποίηση των αριστερών με τους κομμουνιστές ή τους σοσιαλιστές και των δεξιών με τους συντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους συνολικά. Λίγη σημασία έχει για μένα το τί δηλώνει κάποιος. Σημασία έχει το πώς φέρεται, όπως είπε και ο Ζούρης. Ο Σταύρος Κιουγιουμτζής (ο συνθέτης) είχε γράψει πως σαν παιδί δούλεψε για δύο αφεντικά, έναν "κομμουνιστή" κι έναν 'δεξιό". Κί όμως, ο δήθεν κομμουνιστής τον εκμεταλλέυονταν στυγνά, ενώ ο 'δεξιός' τον σέβονταν απόλυτα. Τού έιχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί ο Σταύρος Κουγιουμτζής ΉΤΑΝ αληθινός αριστερός.

¨Ομως, ο νεοφιλελευθεριοσμός δεν πάυει να έχει ταυτιστεί με την ασυδοσία της οικονομίας της Αγοράς, και με τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους- υπό την έννοια αυτή, νομίζω ότι η Αριστερά δικαιούται να καυχιέται ΄΄οτι πρεσβεύει περισσότερο τις ανθρώπινες αξίες απ΄ό,τι η δεξιά.

Τέλος, αν δεν το ξέρεις, ο Νίκος Δήμου είναι 100% δηλωμένος και συνειδητός Νεοδημοκράτης Σ;-)

brexians είπε...

δεν με νοιαζουν οι πολιτικες πεποιθησεις κανενος!
κανεις ομως δεν μπορει να λεει οτι εχει την μεριδα του λεοντος στην αξιοπρεπεια ..κανεις μα κανεις!