Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

θαυμαστα τεχνολογικα επιτευγματα...





Βουτιά ακριβείας
Μέσα από τους θερμοπίδακες του Εγκέλαδου πέρασε το διαστημικό σκάφος Cassini

12/03/08 19:28

Καλιφόρνια, Πασαντίνα
Το διαστημικό σκάφος Cassini άρχισε τα ξημερώματα της Πέμπτης να μεταδίδει τα δεδομένα που συγκέντρωσε στη διάρκεια μιας μανούβρας ακριβείας μέσα από τους γιγάντιους θερμοπίδακες του Εγκέλαδου, ενός μικρού, αινιγματικού δορυφόρου του Κρόνου.

Η ανάλυση των υλικών που εκτινάσσονται στο διάστημα, σε ύψος 1.500 χλμ, ίσως βοηθήσει τους ερευνητές της NASA να διαπιστώσουν αν ο δορυφόρος διαθέτει μεγάλες ποσότητες υγρού νερού, ή ακόμα και έναν ολόκληρο ωκεανό κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια.

Το Cassini βρέθηκε στην ελάχιστη απόσταση από τον Εγκέλαδο στις 21.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, ωστόσο πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να γίνουν διαθέσιμες οι πρώτες εικόνες και τα δεδομένα τηλεμετρίας που επιβεβαίωσαν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο Εγκέλαδος, με διάμετρο γύρω στα 500 χλμ, καλύπτεται από κάτασπρο πάγο και είναι μάλιστα το πιο ανακλαστικό σώμα του Ηλιακού Συστήματος. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες ήταν σχεδόν σίγουροι ότι ο δορυφόρος είναι παγωμένος μέχρι τον πυρήνα.

Το 2005, όμως, το Cassini εξέπληξε τους επιστήμονες όταν φωτογράφισε γιγάντια «σιντριβάνια» παγοκρυστάλλων και σκόνης, που εκτινάσσονται από ρωγμές στο νότιο πόλο με ταχύτητα 1.300 χλμ/ώρα.

Οι ερευνητές εικάζουν τώρα ότι οι πίδακες τροφοδοτούνται από μεγάλα αποθέματα υγρού νερού. Αν οι υποψίες για έναν υπόγειο ωκεανό επιβεβαιωθούν, ο Εγκέλαδος θα θεωρείται πλέον ένα από τα πιθανότερα καταφύγια ζωής στο Ηλιακό Σύστημα.

Σε ένα εγχείρημα σχεδιασμένο προσεκτικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, το Cassini πλησίασε τον Εγκέλαδο σε απόσταση μόλις 50 χλμ και στη συνέχεια, καθώς απομακρύνόταν, πέρασε μέσα από τους πίδακες σε ύψος 190 χλμ από την επιφάνειά του.

Το φασματόμετρο και η συσκευή ανάλυσης σωματιδίων του Cassini μέτρησαν την ταχύτητα, την πυκνότητα και τη σύσταση των αερίων και σωματιδίων που εκτινάσσονται από τον Εγκέλαδο.

Αυτό που είναι γνωστό από προηγούμενες παρατηρήσεις του Cassini είναι ότι το υλικό του πίδακα σχηματίζει ένα αέριο «φωτοστέφανο» γύρω από τον Εγκέλαδο, το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων από υδρατμό, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, ίσως και αμμωνία, που έχει την ιδιότητα να διατηρεί το νερό υγρό σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Το Cassini δεν θα κινδυνεύσει κατά το πέρασμα, καθώς τα σωματίδια του πίδακα έχουν διάμετρο όσο το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Το σκάφος μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004 και είναι σχεδιασμένο να αντέχει τα χτυπήματα από τη σκόνη των αραιών δακτυλίων του πλανήτη.


με πληροφορίες από Associated Press
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,
στη διεύθυνση

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=881617&lngDtrID=252

και απο την ΤΜΤ εδω και σε αλλα post στο ιστολογιο toomanytribbles


may the force be with you
& remember "A verbis ad verbera"

Copyright © Demetrios the Traveler

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

uplink crack
batch photo watermark crack
resolume crack
causerie keygen
slay game crack
mcafee 2004 crack
call of duty 2 crack
macromedia studio 8 crack
comand and conquer generals zero hour no cd crack
zone alarm security suite 5.5.062 crack




deep exploration 3.5 keygen
drm video crack
diner dash serial crack
max payne 2 no cd crack
webgrab crack
remote administrator 2.2 crack download
dfx enhanced keygen
yasasoft dvd to vcd avi div x converter crack
copy control crack
music label 2005 keygen
windows xp professional volume license key crack
firmtools album creator 3.4 crack
oxygen tank crack valve
leftover crack downloads
lexi castle crack
mapublisher crack
super text twist crack serial
mobile music polyphonic full version crack

Ανώνυμος είπε...

I am reading this article second time today, you have to be more careful with content leakers. If I will fount it again I will send you a link

Ανώνυμος είπε...

Do you have copy writer for so good articles? If so please give me contacts, because this really rocks! :)